Eerste waterstoftankstations in Arnhem en Rotterdam

waterstofauto2Onlangs werd in Arnhem het eerste openbare waterstoftankstation in gebruik genomen. Binnenkort volgt Rotterdam.

Het waterstoftankstation in Arnhem is onderdeel van het HyMove-project in de regio Arnhem. Met het project wil men ervaring opdoen met het gebruik van waterstof in het vervoer, zoals bussen en auto’s. Bij het project zijn niet alleen de provincie Gelderland, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem betrokken, maar ook Connexxion/Novio, de HAN en de regionale bedrijven e-Traction, HyGear, NedStack en VéBé van Steijn. Bij het tankstation zullen de eerder dit jaar gelanceerde HyMove-waterstofbus, de Hytruck van 2Switch, de Subaru Impreza van de Arnhemse ondernemer Hans van der Woude en de ‘gemeentelijke’ Fiat Doblo voortaan hun waterstof tanken.

Rotterdam werkt mee aan een project van de Europese Unie. Air Liquide investeert in, en werkt mee aan de installatie en ingebruikname van het waterstoftankstation. Het bedrijf start ook in andere Europese landen met waterstoftankstations. Met een distributiecapaciteit van vijftig volle tanks per dag gaat dit tankstation voertuigen op brandstofcellen voorzien op 350 en 700 bar. Een volle tank verschaft deze voertuigen een actieradius van 500 à 600 kilometer. Eind 2013 worden het waterstoftankstation opengesteld voor het publiek.

Om het rijden op waterstof verder te helpen, werd vorige maand de werkgroep ‘Waterstof Automotive’ in het leven geroepen. Oprichters van de werkgroep zijn Het Platform Elektrische Mobiliteit (PEM) van RAI Vereniging, de Nederlandse Waterstof Vereniging (NWV)/DutchHy en het ministerie van I&M.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.