Alle bestelwagens krijgen een roetfilter

Elke nieuwe, lichte bedrijfsauto zal vanaf 2012 zijn voorzien van een standaard roetfilter. Dat is vastgelegd in het fijnstofpact tussen minister Cramer van Milieu en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

De overheid verstrekt 51 miljoen euro subsidie om de verschoning van het wagenpark te stimuleren.

Momenteel rijden in Nederland zo’n 900.000 bestelauto’s rond. Van de 2,8 miljoen kilogram fijnstof die het wegverkeer in 2005 uitstootte in de bebouwde kom, kon 1,2 miljoen kilogram op het conto van de lichte bedrijfswagens worden geschreven.
Op dit moment is echter maar één op de drie nieuwe bestelwagens voorzien van een ingebouwd roetfilter. Het bedrijfsleven heeft zich opgelegd om dit voor mei te hebben verhoogd tot minstens één op de twee. Meer advies en subsidie moeten ervoor zorgen tot het per 1 januari 2012 is uitgegroeid tot honderd procent.
Het bedrijfsleven gaat akkoord met het convenant om een nieuwe fijnstoftaks te voorkomen. Het pact wordt ook ondertekend door de Nederlandse Kampeerautoclub. Dat houdt in dat ook alle nieuwe kampeerwagens vanaf 2012 van een roetfilter moeten zijn voorzien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.