LNG-wagens vervoeren afval in Arnhem

lngIn Arnhem, Duiven zijn door SITA twee LNG-wagens in gebruik genomen. De wagens van SITA rijden op vloeibaar aardgas (LNG) dat door middel van certificaten de naam groen gas mag dragen. De LNG-wagens worden ingezet voor de afvoer van afvalstromen naar de afvalbrengstations in Arnhem.

Het inzetten van groene en duurzame voertuigen door SITA was een belangrijke voorwaarde voor de gemeente Arnhem toen zij de aanbesteding deed voor het huishoudelijk afval. De ingebruikname van de twee voertuigen is een stap in het regionale project Truck van de Toekomst. Dit project ging in 2010 van start en bestaat uit een consortium van verschillende partijen, waaronder SITA en de gemeenten Arnhem en Duiven. In de regio Arnhem gaan binnenkort 16 trucks op LNG rijden, waaronder de twee wagens van SITA.

De energiedichtheid en ook het aandeel methaan van het vloeibare LNG (vloeibaar aardgas) is veel hoger dan van CNG (samengeperst aardgas). Maar het moet wel worden vervoerd in een sterk geïsoleerde tanks. LNG is daarom vooral interessant voor grootverbruikers, zoals trucks en binnenschepen. LNG wordt ook al op andere plaatsen toegepast. Voor de bevoorrading van een aantal supermarkten zet Albert Heijn samen met vervoerder Simon Loos en Mercedes in Amsterdam zowel CNG- en LNG-trucks in. De trucks zijn stiller dan de dieselversies. Eén van de voordelen is dat men daardoor ook buiten de drukke spits in de nacht of de vroege ochtend kan bevoorraden.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.