Eerste personenauto op waterstof

Hyundai-ix35De Hyundai iX35 Fuel Cell is de eerste waterstofauto die in serie wordt geproduceerd en ook beschikbaar komt voor de consument. De introductie vond in Arnhem plaats, omdat men daar met een aantal bedrijven en instellingen al enige jaren bezig is op waterstofgebied.

In een waterstofelektrische auto is waterstof brandstof voor een elektromotor. Een dergelijke auto kan vier keer verder rijden dan een elektrische auto. Met de waterstofelektrische Hyundai kan zo’n 600 kilometer gereden worden. Bovendien kan waterstof uit ‘groene’ energiebronnen gehaald worden, zoals groengas of windenergie. Ook heeft de auto geen schadelijke uitlaatgassen. Met bedrijven en onderzoeksinstellingen verwacht de gemeente Arnhem dat waterstofelektrisch vervoer, naast elektrisch vervoer, een groot deel van de markt gaat uitmaken.
Hyundai bouwt in de eerste twee productiejaren duizend exemplaren van dit model. Deze worden geleased aan overheden en duurzame ondernemers. De leaseprijs bedraagt 2.000 euro per maand. Vanaf 2015 worden duizend eenheden per maand geproduceerd. Dan staan de auto’s met een brandstofcel ook prominent in de Hyundai-showrooms.
Er rijden inmiddels al wel enkele waterstofbussen en bedrijfwagens rond. En connexxion en Ballast Nedam onderzoeken met waterstofbedrijven uit de regio Arnhem de ontwikkeling en inzet van een volgende generatie waterstofelektrische bussen in Arnhem.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.