Ruimen lantarenpalen gaat niet zonder slag of stoot

verlichtingDe plannen van Leeuwarden om op grote schaal lantarenpalen te verwijderen, stuit op de nodige weerstand bij de bevolking. Het project is stilgelegd en de gemeente gaat in overleg met de bewoners.

De gemeente Leeuwarden startte eind 2012 met het verwijderen van lantaarnpalen: 500 van uiteindelijk 1000 te verwijderen palen zijn intussen geruimd. Naar aanleiding hiervan kwamen veel klachten binnen, maar 40 % van de bewoners vindt het een goede manier om energie te besparen.

Beloofd is al dat een aantal palen teruggeplaatst wordt. En voor de verdere verwijdering van de lantaarnpalen worden de bewoners betrokken bij het project.

Daarbij kiest de gemeente voor een andere aanpak. Lantaarnpalen die op de nominatie staan om verwijderd te worden, krijgen een sticker en gaan tijdelijk uit. Wie niet blij is met de keuze kan dat doorgeven aan de gemeente. Op de sticker staat hoe men bezwaren kan doorgeven. Verder voert gemeente Leeuwarden gesprekken met wijkagenten, het Burgercomité ‘Voor Licht’ en wijkpanels. Daarnaast wordt een alternatief verplichtingsplan doorgerekend en als voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het ruimen van lantarenpalen komt voort uit het Beleidsplan van de gemeente met betrekking tot het duurzaam verlichten van de openbare ruimte. Daarin wordt gesteld dat de gemeente geen licht zal plaatsen waar het niet nodig is en lichtmasten verwijdert waar het kan.

Andere maatregelen zijn onder meer het toepassen van reflectie als alternatief voor openbare verlichting en het dimmen van de verlichting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.