Pakje pakt de bus

In Millingen aan de Rijn wordt het pakje van Bol.com of Wehkamp met de bus bezorgd.

Het gaat om een proef met het zogenaamde ‘cargo hitching’. Bestelde pakketjes worden centraal opgevangen en samen naar een afhaalpunt in Millingen aan de Rijn vervoerd. Het transport wordt verzorgd door mensen met een (arbeids-)beperking en een grote afstand tot de arbeidsmarkt, via instituut Pluryn. Die nemen de pakketten mee met de bus, die zo beter benut wordt.

Het afhaalpunt zorgt ook voor extra gemak. Want op het afhaalpunt kan men het pakket uitpakken, kleding passen, en het eventueel direct retourneren. Wie het pakket toch liever thuis bezorgd krijgt kan dat via een kleine vergoeding regelen. Een vrachtfiets brengt het naar de voordeur.

Zo’n 100 huishoudens doen aan de proef mee. Het idee is niet helemaal nieuw. In het buitenland is het op bescheiden schaal al een paar uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld een kleinschalige pilot in La Rochelle (Frankrijk) waar gekeken werd naar mogelijke efficiëntiewinsten. Ook dichter bij huis, in Amsterdam, is er ervaring opgedaan met de Cargo Tram, dat gemengde ervaringen opleverde. Ook in Dresden heeft al een pilot plaatsgevonden.

Bij de TU-Eindhoven was het concept al een aantal jaren een studieobject, maar nu pas is dat omgezet in een concrete proef, waaraan onder andere de provincie Gelderland en Breng meedoen.

 


Mail de redactie