Zeeuwse leerlingen groep 1 krijgen fietshelm

rovz-nws-foto277-fietshelmkol (1)Veel nieuwe leerlingen van groep 1 krijgen dit schooljaar een fietshelm cadeau. Dat gebeurt in de gemeenten Middelburg, Vlissingen, Veere, Borsele. Reimerswaal, Tholen en Sluis. De actie is onderdeel van het project ‘Coole kop, helm op!’

Het ROVZ (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) spant zich samen met Provincie Zeeland en andere partners in om van Zeeland de meest verkeersveilige provincie te maken. We werken toe naar nul vermijdbare verkeersslachtoffers. Het dragen van een fietshelm draagt daaraan bij, zo stelt het ROVZ. Het project ‘Coole kop, helm op!’ krijgt daarom ook in 2013 een vervolg.

Iedere fietshelm die door de bovengenoemde gemeenten wordt aangeboden, wordt aangevuld met een tasje, een naamsticker en een brief met folder voor de ouders.

In 2010 en 2011 hebben alle kinderen van de groepen 1 tot en met 4 van de Zeeuwse basisscholen meegedaan met het fietshelmproject. Daarnaast is gemeten of de uitgedeelde helmen ook goed gedragen werden en of dat ook daadwerkelijk effect heeft op het aantal kinderen met hoofd- en of hersenletsel. Uit dit onderzoek bleek dat het fietshelmgebruik in Zeeland na het eerste jaar van de campagne gestegen was van 0-2% van de kinderen in groep 1 tot en met 4 naar 15-16%.

Alleen het uitdelen van fietshelmen is niet voldoende om ervoor te zorgen dat kinderen de helm consequent dragen als zij gaan fietsen, constateert het ROVZ. Die heeft dat gemerkt omdat het gebruik van de fietshelm de afgelopen periode is gedaald. Om het dragen van helmen te stimuleren, bieden Provincie Zeeland en het ROVZ de deelnemende scholen dit schooljaar weer begeleidend materiaal aan. Dat bestaat uit:
– Toneelstuk voor de kinderen in groep 1 tot en met 4.
– Lesbrieven en handleiding voor de leerkrachten.
– Knutselplaat met stickers.
– Een dvd met daarop een film over het fietshelm gebruik, gepresenteerd door Escha Tanihatu.
– Een voorlees-knieboek: Mama wil geen helm op!

Een aantal weken nadat de helmen op de scholen zijn uitgereikt en het toneelstuk heeft plaatsgevonden, worden de kinderen uitgenodigd om met hun fietshelm op een gratis ijsje te komen halen bij een mobiele ijskar die speciaal voor dit project een aantal Zeeuwse steden en dorpen aandoet.

Ouders spelen vaak een belangrijke rol bij het wel of niet dragen van de fietshelm door hun kinderen. Daarom hebben Provincie en ROVZ samen een ouderavond ontwikkeld. Het is een korte sessie met veel ruimte voor discussie met de ouders. Verder worden er praktische tips gegeven. Hoe zorg je ervoor dat je de helm in de hectiek van het vertrek thuis niet vergeet? En welke kapsels kunnen goed bij een helm? De eerste tien scholen of instellingen die zich aanmelden, krijgen niet alleen het draaiboek van de sessie, maar ook wordt de avond bij hen op school verzorgd door een gastspreker.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.