Limburg legt wielertoertochten aan banden

toertochtDe toename van het aantal recreatieve wielrenners en het aantal wielertoertochten leggen te veel druk op het Limburgse heuvellandschap. Daarom komt er een vergunningsplicht voor wielertoertochten met meer dan 250 deelnemers.

Zuid-Limburg staat bekend als de belangrijkste wielerregio voor fietsend Nederland. Vele tienduizenden bezoekers trekken jaarlijks naar dit gebied om individueel, in georganiseerd of ongeorganiseerd verband te fietsen of deel te nemen aan een van de vele wielertoertochten.

Dat leidt steeds vaker tot ongewenste situaties op het gebied van verdraagzaamheid, leefbaarheid en veiligheid voor de bewoners en voor de deelnemers, aldus de provincie Limburg.

De Nederlandse gemeenten Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en de Belgische gemeente Voeren hebben daarom afspraken gemaakt het aantal toertochten te beperken. De provincie Limburg ondersteunt het beleid en vraagt ook andere gemeenten om zich daarbij aan te sluiten.

Er komt een vergunningsplicht voor wielertoertochten met meer dan 250 deelnemers. Organisaties van wielertoertochten kunnen voortaan via één uniform aanvraagformulier een vergunning aanvragen bij alle gemeenten via een coördinatiepunt. Aan wielertoertochten groter dan 250 deelnemers wordt een bijdrage van € 0,50 per deelnemer gevraagd voor de financiering van het coördinatiepunt.

Vanaf 2014 zullen in het totale gebied van deze gemeenten nog maar maximaal negen toertochten groter dan 1.000 deelnemers en drie toertochten groter dan 5.000 deelnemers worden toegestaan.

Het coördinatiepunt zal verder gaan letten op routes, spreiding en data van de wielertoertochten.

De APV’s van de deelnemende gemeenten worden uniform aangepast ten aanzien van dit beleid wielertoertochten.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.