Gebrek aan stallingsmogelijkheden belemmert groei e-fiets

twentemobiel-efietsactie2013-klein-300x177Na een proefritje zijn de meeste mensen enthousiast over de e-fiets. Maar als je geen stallingsmogelijkheid hebt, houdt het op.
Dat signaleert men in stadsdeel Amsterdam West. Tot eind 2012 zijn daar pilots uitgevoerd onder het motto ‘de ebike, proberen is overtuigen’.

Eén van de projecten was gericht op bewoners van het stadsdeel. Zij konden via een van de 5 deelnemende rijwielhandelaren voor 10 euro per week een e-fiets uitproberen. Over de gehele looptijd van 20 weken zijn 51 deelnemers een week lang op een e-fiets gestapt. Er waren voor maximaal 200 deelnemers e-bikes beschikbaar.

Een tweede project is uitgevoerd met twee grote werkgevers in stadsdeel West, Stichting Spirit en Amsta. 93 werknemers hebben gebruik gemaakt van het aanbod om een e-fiets uit te proberen. Eerder al werden 10 e-fietsen beschikbaar gesteld aan medewerkers van stadsdeel West. Ook hier konden de medewerkers de fiets een week lang uitproberen. Uiteindelijk zijn met deze drie acties 271 personen bereikt. De reacties van de deelnemers zijn overwegend positief. Proberen blijkt inderdaad overtuigen.

Veel deelnemers aan de pilots overwegen om over te gaan tot een aanschaf van een e-bike. Deze fietsen zijn echter relatief duur en het zijn vooral bewoners en werknemers met een inpandige stalling bij huis die overgaan tot aanschaf van een dergelijke fiets. Men wil een dure fiets niet op straat parkeren. Veel inwoners van stadsdeel West beschikken niet over een inpandige stalling voor hun fiets en zien daarom af van de aanschaf van de e-bike, zo constateert het stadsdeel in een notitie over maatregelen die in het kader van Slimmer Reizen zijn genomen. Eraan toevoegend: ‘De verkoop van de e-bike of e-fiets (pedelec) is de afgelopen jaren toegenomen. Ook zonder promotie van gemeenten of stadsdelen gaat het goed met de verkoopcijfers.’

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.