Wageningen primeur met verwarmd fietspad

verwarmdfietspadWageningen heeft als proef een 50 meter lang verwarmd stuk fietspad aangelegd. De proef heeft plaats in samenwerking met Easypath Nederland BV en de TU Delft. In de loop van 2014 wordt op dit stuk fietspad ook de allereerste “Glow in the dark” wegmarkering in Wageningen aangelegd.

In het proefgedeelte van 50 meter wordt de bestaande verharding vervangen door betonnen platen die verwarmd kunnen worden. De verwarming vindt plaats door warmte-koude opslag en zonne-energie vindt zo klimaatneutraal plaats.

Het grote voordeel van de verwarmde betonnen platen is dat deze nooit bevriezen, en dat er dus niet gestrooid hoeft te worden en ook de veiligheid van de fietsers niet in gevaar komt. Ook biedt deze methode kansen voor kwetsbare natuurgebieden, die nu schade kunnen ondervinden van het strooien met zout. Daarnaast zijn de betonnen platen onderhoudsvrij en 100% recyclebaar.

De markeringstechniek “Glow in the dark” is nieuw leven ingeblazen door Studio Roosegaarde. Deze wegverf laadt zichzelf overdag bij zonlicht op, en geeft ’s nachts licht. Als de weersomstandigheden het toelaten, zal deze markering in januari aangebracht worden.

Ook dit geldt als proef voor de gemeente Wageningen en is mogelijk een goed alternatief voor dit fietspad, waar openbare verlichting ontbreekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.