Alternatieve fietsroutes naar universiteit Groningen slaan aan

keiweekDe gemeente Groningen gaat ook dit jaar in de introductieweek voor studenten fietsers verleiden om een andere fietsroute naar de universiteitscampus Zernike te kiezen. De routes zijn sneller en aantrekkelijker. Maar net zo belangrijk is dat fietsers door de alternatieve routes minder oponthoud voor andere verkeer veroorzaken.

Na een eerdere promotiecampagne blijkt dat fietsers Zernike goed weten te vinden via de alternatieve routes. Terwijl het totaal aantal fietsers van en naar Zernike met 13% toenam, daalde juist het aantal fietsers op de Zonnelaan. En dat was het doel want daardoor kunnen automobilisten die de Noordelijke Ringweg verlaten makkelijker de Zonnelaan op oijden. Ze ondervinden weinig hinder meer van fietsers die hier voorrang hebben.

De alternantieve routes komen uit de koker van een klankbordgroep met daarin vertegenwoordigers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, de lokale fietsersbond en studenten.

Omdat nieuwe studenten nog niet zo goed de weg weten, bleken zij de ideale doelgroep, aldus de gemeente Groningen. Via onder meer markeringen, een eigen website en Facebook wees de klankbordgroep hen in de introductieweek van 2013 op de nieuwe routes. Dat gaat dit jaar opnieuw gebeuren. Daarnaast onderzoekt de gemeente ook tips van fietsers om de alternatieve routes verder te verbeteren.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.