Duizenden fietspaaltjes geruimd

Nadat organisaties als de Fietsersbond en het Fietsberaad aan de bel trokken, zijn de afgelopen jaren zo’n 4000 overbodige fietspaaltjes verwijderd.

Dat meldt de Fietsersbond op basis van een inventarisatie van de lokale afdelingen.

De Fietsersbond riep fietsers daarom in 2011 op, gevaarlijke en of overbodige paaltjes te melden De Fietsersbond zorgde er vervolgens voor dat de klachten bij de gemeente of provincie terecht kwamen. Ook lokaal actieve afdelingen van de bond hielpen gemeenten bij de inventarisatie en riepen op tot actie.

Sindsdien verwijderden vele gemeenten in Nederland in totaal naar schatting zo’n 4000 paaltjes.

In Amsterdam werden bijvoorbeeld 2400 paaltjes weggehaald, in andere gemeenten gaat het om 5 tot enkele honderden.

De Fietsersbond heeft  in het kader van de Fietsbalans de infrastructuur binnen de bebouwde kom van 50 gemeenten beoordeeld op fietsvriendelijkheid. Daarbij is onder meer gekeken naar de hoeveelheid paaltjes die moesten worden gepasseerd tijdens een praktijkonderzoek op veelgebruikte fietsroutes.

Binnen de bebouwde kom komen fietsers de meeste paaltjes tegen op fietspaden bij kruispunten. In totaal is 1800 km gefietst en zijn 600 paaltjes gepasseerd. Met andere woorden, gemiddeld 1 paaltje per 3 kilometer fietsen. Van die 600 paaltjes had slechts één procent een vormgeving die voldeed aan de eisen uit het handboek voor verkeersvoorzieningen binnen de bebouwde kom, zoals ribbelmarkering, goed verlichting, en rood-witte markering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.