Zwolle uitgeroepen tot Fietsstad 2014

zwolleDe gemeente Zwolle is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2014 van de Fietsersbond.

De jury noemt Zwolle “een stad waar de fietser zich zeer welkom voelt en dit ook uit de cijfers spreekt”.

De juryleden zijn onder meer te spreken over de grote innovatiekracht van de gemeente Zwolle. De fietsrotonde op de Wipstrikkerallee is slechts één van de dingen waarmee Zwolle het thema Fietsen zonder hindernissen echt in de praktijk brengt. Op deze rotonde kunnen auto’s niet helemaal rondrijden en fietsers wel.

Verder doet Zwolle mee in een onderzoek naar ‘het vergevingsgezinde fietspad’, een fietspad dat zodanig wordt vormgegeven dat er minder enkelvoudige ongevallen optreden en dat de resterende ongevallen een minder ernstige afloop hebben. En op een veelgebruikte fietsroute is bij wijze van test een flexibele fietspaal geplaatst.

René de Heer, wethouder Verkeer, Recreatie en Toerisme in Zwolle is uiteraard blij met de prijs. Over Zwolle als Fietsstad zei hij eerder in het tijdschrift Fietsverkeer: ‘Zwolle werkt al vanaf 1970 aan een hoofdfietsroutenetwerk, gescheiden van de hoofdinfrastructuur van de auto. We bieden fietsers een hoofdnet dat bij voorkeur via woonstraten rechtstreeks en zonder veel oponthoud richting de binnenstad en het NS-station loopt. We maken gebruik van fietsstraten waarvan we er inmiddels negen hebben. Daar waar de fietser een drukke verkeersader kruist zijn fietstunnels en -bruggen gerealiseerd. Voor forenzen hebben we nu twee fietssnelwegen aangelegd. Ook is aandacht besteed aan zaken als het vergroten van de sociale veiligheid, gratis stallingen, openbare fietspomp en wachttijdvoorspellers en regenmeters bij verkeerslichten. Allemaal om het fietsen aangenamer te maken. ‘

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.