Blue Bike zet opmars voort in Vlaanderen

bruggeIn 2013 werden drie keer zoveel ritten afgelegd met een Blue-bike als in 2011 en 2012 samen (32.822 ritten in 2013). Dit jaar werden al 20.000 ritten afgelegd, hetgeen betekent dat het aantal ritten in 2014 minstens het dubbele zal bedragen dan in 2013.
De Blue Bike is de Vlaamse variant van de OV-fiets. Die telt in 2013 ruim 1,3 miljoen ritten, maar het gebruik van de blauwe fietsen in Vlaanderen neemt in snel tempo toe. Ook omdat de Vlaamse overheid een bijdrage levert via de zogenaamde derdebetalersregeling. Daaruit wordt 1 euro per afgelegde rit bijgepast wanneer de stad of gemeente ook zelf minstens 1 euro betaalt. De gebruiker betaalt op die manier maar 1 euro per rit of fietst zelfs gratis, zoals bijvoorbeeld in Brugge. Momenteel doen al 13 Vlaamse steden en gemeenten daar aan mee. Sinds 1 mei is dat het geval in Roeselare. Mechelen en Torhout komen er op 1 juni bij. In Roeselare is het aantal Blue-bike fietsen verdrievoudigd van 20 naar 60. De uitbreiding is er gekomen na een onderzoek naar de haalbaarheid en de betaalbaarheid van fietsdeelsystemen in Roeselare en Gent. Roeselare breidt dus uit. Gent kiest voor een apart systeem van 75 tot 150 nieuwe fietsen op een 10-tal goedgekozen punten, met mogelijkheid tot verdere groei.
Het hoofdmotief van de gebruikers van Blue-bike fietsen is de flexibiliteit. Als tweede motief wordt de tijdswinst genoemd zonder files en parkeerproblemen.
33% van de privé gebruikers en 43% van de zakelijke gebruikers nemen vaker de trein dan voorheen. 28% van de privé gebruikers en 40% van de zakelijke gebruikers laten hun auto vaker staan dan voorheen.
De gebruikers zijn duidelijk tevreden: 79% is tevreden tot zeer tevreden en 96% geeft aan de Blue-bike in de nabije toekomst te blijven gebruiken. De aanbevelingsgraad is dan ook hoog: een gemiddelde score van 8,3 op 10 van privé gebruikers en 8,7 op 10 van zakelijke gebruikers.
Blue-bike werd in 2011 in het leven geroepen als extra service voor de treinreizigers. De blauwe stadsfietsen zijn bij 40 stations te leen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.