
Fietsparkeren in de cloud
Een mailtje krijgen als je fiets is weggesleept. Of een account openen voor toegang tot alle betaalde stallingen in de gemeente inclusief een fietskluis. Het kan allemaal met het FietsparkeerManagementSysteem voor gemeenten dat is ontwikkeld door CROW-Fietsberaad. Dat helpt gemeenten het fietsparkeren in goede banen leiden. En het biedt de fietser een beter overzicht over mogelijkheden om de fiets veilig te stallen.
De techniek biedt veel kansen om het fietsparkeren efficiënter en klantvriendelijker te maken. Omdat veel gemeenten met dezelfde soort vragen zitten, is het niet (kosten)efficiënt om voor iedere gemeente apart een eigen technische infrastructuur te ontwikkelen, zo stelt CROW-Fietsberaad die daarom werkt aan de ontwikkeling van het FietsparkeerManagementSysteem (FMS) voor gemeenten.
Die kunnen daarmee nu al hun gratis en betaalde fietsenstallingen mee beheren en bijvoorbeeld voorzien van vol/vrijsignalering bij de ingang of een systeem om de toegang tot de stalling te regelen met bijvoorbeeld barcodes. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid de stallingsmogelijkheden eenvoudig op kaart te zetten, zodat de fietser overal weet waar het terecht kan.
Het FietsparkeerManagementSysteem is zo opgezet dat er makkelijk koppelingen te maken zijn met bijvoorbeeld systemen van leveranciers van fietsparkeervoorzieningen enerzijds en ontwikkelaars van apps of systemen van derden zoals ov-bedrijven en handhavers anderzijds, aldus Otto van Boggelen van CROW-Fietsberaad.‘Je kunt daarom spreken van een merkonafhankelijk open webbased standaard voor Fietsparkeren 2.0, met gemeentelijke shareware en open data, waar marktpartijen hun eigen toepassingen op aan kunnen sluiten.‘
In het FMS komen zoveel mogelijk relevante data voor de gemeente bij elkaar, zodat de beleidsmedewerker fiets(parkeren) één centrale plek heeft om te communiceren, te monitoren en eventueel te sturen.
CROW-Fietsberaad gebruikt het systeem ook voor het opzetten van aan een centraal databestand met alle veilige stallingsmogelijkheden in Nederland. De kaart(en) worden weergegeven op de website VeiligStallen.nl, zodat fietsers eenvoudig een veilige plek vinden voor hun fiets.
De database met veilige stallingsmogelijkheden is als open data beschikbaar voor andere websites en app-bouwers. Het streven is dat fietsers in de toekomst de database met stallingen ook kunnen raadplegen via bijvoorbeeld de parkeren-app van de ANWB, de routeplanner de Fietsersbond of de OV-planners van de NS of 9292.
Op dit moment zijn er vier toepassingen beschikbaar die gegevens uitwisselen met het FMS. Het gaat om drie verschillende toegangscontrole systemen voor de stallingen (barcode, chip en tag), die functioneren in Apeldoorn, Helmond en sinds begin juni ook in Leeuwarden. Daarnaast hangt ook de chip-fietskluis die in opdracht van het Bestuur-Regio-Utrecht is ontwikkeld door CROW-Fietsberaad aan het FMS.
Dankzij het FMS kan de gemeente nauwkeurig het gebruik van deze stallingen volgen: de actuele bezetting, de bezetting in loop van de dag, het aantal lang gestalde fietsen, het drukste uur in het afgelopen jaar, het aantal verschillende gebruikers per maand, enzovoort.
Gemeenten kunnen met het FMS ook de tarieven voor de stallingen en de kluizen instellen en de geldstromen controleren. Het FMS kan ook de stallingskosten van de fietser verrekenen met een centraal stallingstegoed dat gekoppeld is aan de fiets of de fietser.
Voor de verdere toekomst ziet CROW-Fietsberaad nog veel meer mogelijkheden. Fietsers met een account krijgen bijvoorbeeld automatisch een bericht als hun fiets weggesleept wordt door een handhaver. En fietsers die hun fiets foutgeparkeerd hebben kunnen in plaats van een boete ook kiezen het opwaarderen van hun stallingstegoed.