Nieuwe infrastructuur leidt tot meer fietsen en lopen

IMG_0141De aanleg van nieuwe fiets- en voetgangersverbindingen zet mensen ertoe aan meer te fietsen en te lopen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Cambridge, die is gepubliceerd in the American Journal of Public Health.

De onderzoekers ondervroegen inwoners van drie Engelse gemeenten voor- en na de aanleg van nieuwe fiets- en voetgangersverbindingen. In totaal werden 1796 volwassenen drie keer geënquêteerd. De eerste keer in 2010 en één en twee jaar later, na de aanleg van nieuwe infrastructuur, nogmaals.

Uit de resultaten blijkt dat de nieuwe lokale verbindingen aanvankelijk – na het eerste jaar – vooral leiden tot het verplaatsen van loop- en fietstrips. Maar na twee jaar geven bewoners aan dat ze meer zijn gaan lopen en fietsen.

Gemiddeld rapporteren de bewoners die op 1 km afstand van de nieuwe infrastructuur wonen na twee jaar dat ze 45 minuten meer fietsen en lopen, vergeleken met degenen die op vier kilometer afstand wonen.

De bevindingen laten volgens de onderzoekers zien dat de aanleg van wandel- en fietsroutes leidt tot meer fysieke activiteiten.
Nader onderzoek moet nog uitwijzen om welk soort verplaatsingen het gaat. Het lijkt erop dat vooral recreatieve verplaatsingen toenemen. Ook lijkt het erop dat niet zozeer sprake is van een verschuiving van autoverplaatsingen naar fietsen/lopen, maar dat nieuwe infrastructuur vooral tegemoet komt aan de ‘vervoersarmoede’ van mensen zonder auto.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.