Groningen stimuleert ‘stoplichtloze’ fietsroutes naar universiteit

De gemeente probeert studenten via het Jaagpad en Park Selwerd naar Zernike te laten fietsen. Dan nemen ze niet De Zonnelaan. Dat kan een lange wachtrij op de afrit van de Ringweg helpen voorkomen. Want fietsers hebben daar voorrang.

Fietsers op de ‘slimme fietsroutes’ fietsen onder de Ringweg door en komen geen verkeerslichten tegen. Die zijn er wel op de route over de Zonnelaan die studenten tot nu toe veel nemen. De twee ‘slimme fietsroutes’ zijn sneller, aldus de gemeente.

Studenten die tijdens de KEI-week voor deze fietsroutes kozen, werden door de gemeente met een blikjes drinken beloond. Met op de blikjes informatie over de snellere fietsroutes. De slimme fietsroutes staan aangegeven met borden en op het en logo’s op het wegdek.

De actie werd vorig jaar voor het eerst gehouden. Doelstelling was toen 10 procent minder fietsers op de Zonnelaan-route. Dat is niet gelukt, maar het fietsgebruik op de Zonnelaan nam wel iets af ondanks de totale groei van het aantal fietsers tussen centrum en Zernike. Met name de alternatieve route via park Selwerd bleek populair.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.