Fietshelm voor scholen met verkeersveiligheidslabel

fietshelmLeerlingen van de Zeeuwse basisscholen met het Zeeuws verkeersveiligheidslabel trainen hun fietsvaardigheden voortaan met fietshelm op.

Scholen die voldoende aandacht geven aanverkeersveiligheid tijdens hun lessen krijgen het verkeersveiligheidslabel. Bij het behalen vandit label krijgen zij een fietskar met materialen om hun leerlingen extra fietsvaardigheden aan te leren. Deze fietskarren worden door de Provincie Zeeland en het Regionaal OrgaanVerkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) aangevuld met een set fietshelmen.

Verschillende trauma-artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), het AcademischMedisch Centrum Amsterdam (AMC), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteitmedisch centrum (VUmc) vinden een fietshelm voor kinderen noodzakelijk, zo stelt de provincie Zeeland. Men verwijst hierbij naar een publicatie’Fietshelm voor kinderen is noodzaak!’ uit 2010.

De afdelingen Spoedeisende Hulp behandelen perjaar 67.000 patiënten na fietsongevallen. Hiervan zijn 26.000 kinderen van 0 tot 18 jaar. Jaarlijksmoeten 2.000 kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis door een fietsongeval. Dit komt vooralvoor in de leeftijdscategorie 4 tot en met 5 jaar, 7 jaar en 12 tot en met 14 jaar. Ook blijkt uit depublicatie dat een fietsend kind dat bij een ongeluk geschept wordt of ergens tegenaan rijdt, vaak ophet hoofd belandt. Bij bijna de helft van de opgenomen kinderen (860) is de diagnose dan ook hoofd-of hersenletsel. Van de fietsende schoolkinderen in Nederland overlijden er jaarlijks 31.

De meeste kinderen vinden het belangrijk hoe zij eruit zien. Daarom worden er drie verschillendefietshelmen aangeboden. De opdruk op de helmen is ontworpen na input van kinderen uit groep 6 toten met 8 van de Zeeuwse basisscholen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.