Routeplanner Fietsersbond biedt extra stallingsinfo dankzij open data

opendataVia de Routeplanner van de Fietsersbond is sinds eind oktober extra informatie te vinden over stallingsmogelijkheden in Nederland. Daartoe is een koppeling gemaakt tussen de open data van VeiligStallen.nl en de Routeplanner.

De Fietsersbond Routeplanner is voor iedereen gratis te raadplegen via www.routeplanner.fietsersbond.nl. De stallingsinformatie is te vinden door op de Routeplanner onder ‘Locaties’ de optie ‘Service’ aan te klikken.

Het is voor eerst dat open data binnen de fietswereld wordt ingezet om niet alleen stallingslocaties weer te geven, maar ook uitgebreide actuele informatie over de stallingen zelf.

Tot nu toe had de Fietsersbond een eigen database van stallingen, die werd bijgehouden door de vrijwilligers. De overstap naar de open data biedt twee voordelen, aldus projectleider Bas Hendriksen: “Enerzijds biedt Veiligstallen.nl méér informatie, zoals openingstijden, over de fietsenstallingen, anderzijds ontlast het de vrijwilligers van de Routeplanner.”

De data die nu is toegevoegd aan de Routeplanner wordt verzameld door het Fietsberaad en is te vinden op VeiligStallen.nl. Deze website wordt aangestuurd door het FietsparkeerManagementSysteem (FMS) van CROW Fietsberaad. Gemeenten (en anderen) kunnen daar stallingsinfo aan toevoegen en bijvoorbeeld toegangscontrolesystemen, betalingsmodules en dergelijke mee aansturen.

Behalve uitgebreide locatie-informatie, omvat die data ook het aantal fietsplekken en/of fietskluizen, openings- en sluitingstijden, services die worden geboden bij de stalling, enzovoort. En voor locaties die beschikken over een systeem dat bijhoudt hoe de bezetting in de stalling is, wordt ook aangegeven of er nog plek is in de stalling.

Het Fietsberaad biedt de gegevens aan als open data. Dat betekent dat iedereen de data kan gebruiken voor eigen toepassingen in bijvoorbeeld websites of apps. De informatie wordt iedere vijf minuten ververst, zodat men altijd over de actuele stand beschikt, ook over de bezetting van stallingen (indien beschikbaar).

De vrijwilligers van de Fietsersbond zijn geïnformeerd over deze toepassing en kunnen -net als ieder ander- nieuwe stallingen toevoegen via de knop Stalling toevoegen in de legenda van de kaart op Veiligstallen.nl of wijzigingen doorgeven via het contactformulier. In 2015 zal voor dit laatste een wijzigingsformulier worden toegevoegd aan de site.

SLIMMESTAD-CONGRES

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.