Proef met glow in the dark op fietspad

glowDe provincie Drenthe is een proef gestart met glow in the dark-markeringen op het wegdek. Deze markering is aangebracht op een van de twee fietspaden tussen Dieverbrug en Diever langs de provinciale weg N855.

De provincie Drenthe onderzoekt of de toepassing van dit materiaal voordelen heeft boven het gebruik van de gebruikelijke markeringsstrepen. Aanleiding voor de proef is de vraag vanuit de omgeving om de zichtbaarheid van de fietspaden te verbeteren. Langs dit weggedeelte staan geen lichtmasten, omdat de provincie er naar streeft de openbare verlichting in het buitengebieden te beperken.

Omdat de fietspaden aan weerszijden van de N855 tussen Dieverbrug en Diever vanaf één richting worden bereden, hebben de paden geen middenlijn. Daardoor zijn de fietspaden in het donker niet altijd goed te zien en kunnen fietsers in de berm belanden.

De proef die nu wordt uitgevoerd, vindt plaats op een gedeelte van 650 meter van beide fietspaden tussen Dieverbrug en Diever. In de richting Diever is een reguliere strepenmarkering aangebracht. In de richting Dieverbrug zijn ronde plaatjes aangebracht die overdag licht absorberen. In het donker geven ze licht af. Het fietspad zou daardoor beter zichtbaar moeten zijn.

Via een enquête onder gebruikers van de fietspaden wil de provincie onderzoeken welk type markering het meeste effect heeft. De enquête wordt in het begin van 2015 uitgevoerd.

Overigens heeft het Fietsberaad ook al op bescheiden schaal gekeken of glow in the dark belijning nuttig is. De resultaten zullen binnenkort bekend worden gemaakt, maar de eerste berichten wijzen erop dat de belijning alleen functioneel is bij een zeer donker omgeving. Zodra  er sprake van omgevingslicht of autolampen, valt de belijning niet meer op.

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.