Eindhoven doet ervaring op met speciale fietspad-strooimachine

strooimachine (1)Hij ploegt, hij borstelt en hij sproeit. De Velocity is een strooimachine speciaal ontwikkeld voor fietspaden. In Eindhoven wordt hij deze winter voor het eerst ingezet.

De gemeente beschikt als eerste gemeente in Nederland over de Velocity. Het is een variant op de machines die worden gebruikt voor het snel schoonmaken van vliegvelden.

De techniek is door fabrikant Aebi Schmidt aangepast aan typisch Nederlandse omstandigheden waar voor het schoonmaken van fietspaden vaak worden gewerkt met tractoren.

De Velocity kan sneller sneeuw van de weg borstelen dan gewone sneeuwborstels, namelijk met 30 km/uur in plaats van 10 km/uur. Wanneer het niet te koud is, is het mogelijk om een zoutoplossing op de weg te sproeien, in plaats van te strooien. Zo kan het wegenzout sneller zijn werk doen.

Vanaf dit seizoen werkt Eindhoven overigens ook met zogenaamde spoedroutes, die worden gereden als men net voor de ochtend- of avondspits moet uitrukken. Het heeft dan geen nut om het hele strooiprogramma te rijden, omdat de strooivoertuigen dan vast komen te staan in het verkeer. In dat geval worden de spoedroutes schoongemaakt: alleen de hoofdinfrastructuur en de fietspaden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.