Verwarmd fietspad doorstaat eerste sneeuwtest

easypad2Het verwarmde fietspad Onderlangs in Wageningen heeft de eerste sneeuwtest goed doorstaan, zo meldt de leverancier van het systeem.

De proef met het fietspad aan de voet van de Wageningse Berg loopt al sinds februari, maar dit was de eerste keer dat het glad was in de regio. Op de foto is te zien dat de sneeuw goed smelt. Projectleider Remco van Ahee van de gemeente Wageningen is tevreden. ‘Er moeten slechts enkele kleine technische aanpassingen worden gedaan. Zo zie je dat de platen nog niet allemaal gelijke warmte afgeven, vandaar het zebra-effect’.

De proef met het verwarmde fietspad loopt nog twee jaar. ‘In die jaren zullen we proberen om het fietspad nog energiezuiniger te krijgen. Dat kunnen we bereiken door de temperaturen nog beter af te stellen op de weersomstandigheden’.

Wageningen experimenteert als een van de eerste gemeenten in Nederland met een verwarmd fietspad. Vijftig meter van het fietspad is vervangen door betonnen platen die verwarmd kunnen worden. Het gaat om een warmte/koudeopslag-systeem dat onder het fietspad komt te liggen. Bij sneeuw en vorst moet het systeem ervoor zorgen dat het fietspad zo warm is dat het niet bevriest. Strooien zal dan niet nodig zijn en het is veiliger voor fietsers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.