Langste fietssnelweg komt in Londen

lonnden_fietsnelwegHet ziet er naar uit dat in Londen eindelijk een echte fietssnelweg krijgt. De plannen voor een bijna 30 kilometer lang fietspad dwars door het centrum hebben in ieder geval de goedkeuring van burgemeester Boris Johnson  die zich als sterk voorstander van de fiets profileert.

Uitgangspunt voor Johnson is het feit dat het autoverkeer in het centrum de afgelopen tien jaar met 25 procent is teruggedrongen, het fietsverkeer is in die tijd verdubbeld.

Alleen al het afgelopen jaar  nam het aantal fietsers met tien procent toe. Ook de 10 duizend leenfietsen werden meer gebruikt, met in 2014 ruim 10 miljoen ritten. Door tevreden gebruikers, want meer dan 80 procent van de gebruikers verlengde zijn abonnement.

Het wordt tijd om de verkeersruimte opnieuw te verdelen, aldus Johnson, en in dat streven past een fietssnelweg Oost-West en wat later één Noord-Zuid door de stad.

De plannen werden niet zonder slag of stoot geaccepteerd, want de reistijden voor automobilisten dreigden teveel toe te nemen, waarop de plannen enigszins werden bijgesteld. De vertraging op een autorit door het centrum is nu teruggebracht tot zes minuten, voldoende om de tegenstand onder de inwoners te overwinnen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.