E-fietsprojecten richten zich meer op doelgroepen

studentenTot nu toe richten e-fiets promotieprojecten zich veelal op forenzen en op ouderen. Maar e-fietsgebruik wordt ook steeds meer gestimuleerd onder specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers en scholieren en studenten.

Twente Mobiel richtte onlangs de aandacht op thuiszorgmedewerkers. Die pakken meestal auto, ook als het gaat om korte afstanden. Daarom kregen 24 medewerkers van thuiszorgteam Hengelo-Noord steeds twee maanden de beschikking over een elektrische fiets.

De medewerkers werden zelf betrokken bij het opzetten van de pilot en het e-fietsaanbod werd omkleed met de nodige publiciteit, zoals posters op de werkplek en bij cliënten en zelfs een speciale poster met een kaart van het verzorgingsgebied met daarop ingetekend de ‘doorsteekjes’ die men met de fiets kan maken.

De medewerkers mochten de fiets zowel zakelijk als privé gebruiken. Een analyse laat zien dat ze 25% minder autokilometers aflegden bij gebruik van de e-fiets. De reiskosten daalde met ongeveer eenzelfde bedrag.

Van de 24 deelnemers vulden 16 mensen de eind-enquête in. Allen gaven aan substantieel vaker gebruik te zijn gaan maken de e-fiets, zowel van huis naar het verzorgingsgebied als overdag naar de klanten.

De Rijksuniversiteit Groningen probeert studenten over te halen om te gaan e-fietsen. Studenten die zes kilometer of meer van de universiteit wonen -en doorgaans met de bus of trein naar college gaan- kunnen komende maanden een e-bike uitproberen. Met de pilot wil men bekijken hoe studenten kunnen worden gestimuleerd om met de e-bike naar de onderwijsinstelling te gaan om de overvolle bussen en treinen tijdens de spits te ontlasten.

Zij volgen hiermee studenten van de Hanzehogeschool Groningen op, waar onlangs een soortgelijke proef van start ging, die onverwacht snel werd volgeboekt.

Per maand kunnen steeds twintig studenten de e-bike gratis uitproberen. Ze worden met behulp van een GPS-tracker gevolgd en vullen een vragenlijst in. Op die manier ontstaat inzicht in de kansen en mogelijkheden om op de e-bike naar de universiteit te gaan, maar ook in de eventuele belemmeringen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.