Altijd groen voor fietsers

evergreenMet Evergreen on bike kunnen fietsers hun snelheid aanpassen, zodat ze op het juiste moment aankomen bij het verkeerslicht en zonder stoppen kunnen doorrijden. Het zelfs mogelijk bepaalde fietsers prioriteit te geven bij verkeerslichten.

Het concept is van DTV Consultants. Men verwacht dat het eerdaags gerealiseerd zal worden in Breda.

Het systeem werkt op basis van smartphones. De fietser meldt zich met de smartphone al ver voor het kruispunt automatisch in bij het verkeerslicht. Door deze vroege aanmelding kan het verkeerslicht al rekening houden met de komst van de fietser. Bovendien informeert Evergreen on bike de fietser via een app over de te fietsen snelheid (sneller of langzamer fietsen) om het groene licht te halen. Zodra de fietser zich op een bepaalde afstand van de verkeerslichten bevindt dan schakelt de app uit. De fietser moet zijn aandacht vanaf dat moment volledig kunnen richten op het kruispunt en het verkeerslicht.

DTV Consultants ziet tal van situaties en projecten waarin Evergreen on bike een perfecte maatregel zou zijn. Bijvoorbeeld op snelfietsroutes Lang niet altijd is daar ruimte of budget beschikbaar om tunnels of bruggen te realiseren. Een alternatief is dan een service als Evergreen on bike.

Ook de leenfiets zouden zich lenen voor Evergreen on bike. Het is zelfs mogelijk om deze fietser, die overstapt van de auto naar de fiets, ook een vorm van prioriteit bij verkeerslichten te geven, net als voor de bus.

De gemeente Breda heeft het concept ingediend in een Beter Benutten Vervolg voorstel. De kans bestaat dat daar de eerste toepassing te vinden zal zijn.

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.