Vélib goed voor 50 miljoen ritten in twee jaar

velibHet Parijse fietsverhuursysteem Vélib telde de afgelopen twee jaar 50 miljoen ritten. Sinds de start in 2007 werden 6 miljoen kortlopende abonnementen afgesloten en 170.000 jaarabonnementen.
Vélib maakt het mogelijk zonder veel omhaal een fiets te huren bij een van de tientallen fietsstations in de Franse hoofdstad. Het eerste half uur is de fietshuur gratis. Voor het eerstvolgende half uur betaalt men €1,- . Dergelijke systemen draaien ook in tientallen andere Europese steden, met Lyon, Berlijn en Barcelona als voorlopers.
Volgens een enquête is 94 procent van de Vélibgebruiker tevreden, 90 procent roemt de eenvoudige bediening van het systeem en eveneens 90 procent vindt de kosten zeer redelijk.
Volgens de enquête gebruikt 46 procent van de gebruikers nu minder de auto. 28 procent gebruikt de Vélib in het voortransport met het ov, eveneens 28 procent gebruikt de fiets in het natransport. 23 procent pendelt van het ene ov naar het andere.
Daar staat tegenover dat 54 procent ontevreden is met de staat van de fietsen. Die zijn soms onderhevig aan vandalisme. Op Youtube zijn filmpjes te zien waar jongeren de Vélibfietsen van de trappen laten afstuiteren of in de Seine deponeren. Daarom dreigde JCDecaux, het reclamebedrijf dat de fietsen in bedrijf houdt, onlangs het bijltje erbij neer te gooien. Maar inmiddels heeft de stad Parijs laten weten dat men wil meebetalen om het systeem overeind te houden. Daarop werd besloten het systeem uit te breiden met 300 stations en 33000 fietsen, waarmee het totaal komt op 21000 fietsen. Ook gaat men een steviger fiets ontwikkelen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.