Snelle e-bike krikt verkoop snorfietsen op

pedelec
foto: www.pd-f.de/Bildarchiv.html

In de eerste drie maanden van 2015 is de verkoop van nieuwe snorfietsen in Nederland met 4 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, tot 8.478 stuks. De stijging komt volledig voor rekening van de zogenaamde speed e-bikes, of ‘speed pedelecs’; een nieuwe categorie elektrische fietsen die wettelijk nog als snorfiets worden aangemerkt en een blauw kentekenplaatje krijgen.

Ook de bromfietsverkoop zat tot en maart in de lift, met een plus van 6 procent tot 3.977 exemplaren.

Uit de officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie blijkt dat afgelopen kwartaal van fabrikanten als Sparta, Riese & Müller en Stromer samen ruim 600 speed e-bikes zijn geregistreerd. Een jaar eerder ging het om ruim 100 stuks.

Voor deze snelle elektrische fietsen gelden in het verkeer momenteel de snorfietsregels en vanaf 2017 is het in Europees verband formeel een bromfiets.

Ook de motorfietsverkoop trekt wat aan. In 2014 steeg het aantal registraties al met 11 procent ten opzichte van de in 2013 bereikte bodem en afgelopen kwartaal zette die trend door. Er werden 3.123 nieuwe motorfietsen verkocht en dat is 6 procent meer dan in de eerste drie maanden vorig jaar.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.