Fietsen houdt je slank

fietsenIn gebieden waar men weinig fietst zoals in Zuid Limburg delen van Drenthe en Flevoland komt overgewicht veel meer voor. Waar men relatief veel fietst, bijvoorbeeld in Noord-Holland Noord, komt overgewicht veel minder voor.

Dat constateert CROW-KpVV na vergelijking van de cijfers. Ook op gemeentelijk niveau is een (licht) verband te zien. Gemeenten waar meer wordt gefietst die een laag percentage overgewicht laten zien zijn onder andere Wageningen, Oegstgeest en Groningen. Gemeenten met een hoog percentage overgewicht en waar minder wordt gefietst zijn Rijnwaarden, Rozendaal en Zevenaar.

Overgewicht kan leiden tot verschillende ziekten en aandoeningen. Volwassenen die fors te zwaar zijn hebben 5-12 keer zoveel kans op suikerziekte, en een 2 tot 4 keer zo hoge kans op hartziekten en een aantal vormen van kanker, dan volwassenen met een normaal gewicht.

Recent is geschat dat ongeveer één op de zeven gevallen van hart- en vaatziekten in Nederland toe te schrijven valt aan overgewicht. Andere aandoeningen die in verband staan met (ernstig) overgewicht zijn: aandoeningen van het bewegingsstelsel, aandoeningen van de ademhalingswegen en onvruchtbaarheid.

CROW-KpVV plaats wel een kanttekening bij de cijfers. Het aantal fietskilometers komt uit de OViN enquete en dus zeker voor minder grote gemeenten onnauwkeurig. Maar grosso modo lijkt er echter wel een verband te bestaan tussen weinig fietsen en overgewicht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.