Amsterdam test fietschip

inderekkenAmsterdam wil aan de slag met het chippen van fietsen. In een pilot wordt in de praktijk gekeken of het koppelen van een fiets aan de gebruiker met bijvoorbeeld een chip, fietsers kan helpen. Bijvoorbeeld bij het terugvinden van de fiets wanneer deze gestolen is of wanneer deze terecht gekomen is in het Fietsdepot. Het is één van de pilots die rond de zomer worden opgestart in Amsterdam in een poging bestaande fietsparkeerplekken beter te benutten.

Er loopt overigens al een bescheiden proef met het chippen van fietsen rond het Leidseplein. Bewoners die hun fiets laten chippen kunnen bijvoorbeeld in plaats van 1 week, 4 weken lang onafgebroken in één parkeervoorziening parkeren.
Twee andere pilots zijn al gestart. Bij de Fietsflat worden andere borden en markeringen aangebracht om de fietsparkeerregels -ín het rek en niet langer dan 14 dagen- te communiceren. En bij de ondergrondse fietsenstalling bij de centrale bibliotheek worden fietsers met stippen op de weg en een nieuw bord de fietsenstalling ingeleid.
In een buurt in stadsdeel Zuid gaan bewoners ongebruikte fietswrakken stickeren. Ze melden het wrak aan bij het stadsdeel en melden na een paar weken of de fiets er nog staat. Dan komt het stadsdeel het wrak verwijderen. Met deze proef wordt getest of bewoners andermans fiets actief willen stickeren als wrak en of een beloning hierin nuttig is. Ook wordt bekeken welke beloning dan effectief is.

Verder wordt bekeken of op uitgaansavonden in de avonduren tijdelijke fietsenstallingen kunnen worden gemaakt. Plekken die overdag wandelgebied zijn worden met bijvoorbeeld lichtprojecties ’s avonds omgevormd tot fietsparkeerplekken. De proef heeft plaats op de Bloemenmarkt, in de maanden mei tot en met juli. Ook wordt getest of lichtprojecties, of iets dergelijks, nooduitgangen in uitgaansgebieden zodanig kunnen markeren dat uitgaanspubliek hier geen fietsen voor zet. Deze pilot vindt plaats in de Wagenstraat en Paardenstraat.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.