Fietssnelweg F35 in trek bij woon-werkfietsers

f35De nieuwe fietssnelweg F35 in Twente wordt goed gebruikt. Op het wegvak Hengelo-Enschede is het aantal fietsers meer dan verviervoudigd.

De fietssnelweg F35 moet uitgroeien tot een fietsverbinding van 62 kilometer van Nijverdal naar de Duitse grens met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal. Op dit ogenblik is daarvan zo’n 14 km gereed.

Het zijn vooral woon-werkers die de snelweg gebruiken, hun aandeel ligt op 80 procent. En het aantal e-fietsgebruiker ligt met 30 procent beduidend hoger dan het gemiddelde.

Dat blijkt uit de resultaten van een eerste onderzoek naar het effect van de aanleg van de fietssnelweg door bureau Goudappel.

Tussen Hengelo en Enschede is de intensiteit (najaar 2014) toegenomen van 400 naar 1700 fietsers per etmaal. Er vindt een verschuiving plaats van parallelle routes naar de nieuwe fietssnelweg en Goudappel verwacht dat deze verder toeneemt naarmate meer aansluitende delen fietspad gereed komen.

Bij het telpunt voetbalstadion van FC Twente zijn er na afloop van de wedstrijd 1.000 fietsers per kwartier geteld (die dag 6.800 fietsen in totaal). Dan wordt ook de volle breedte van het tweerichtingenpad gebruikt.

Het onderzoek laat verder zien dat van de huidige fietsers een deel is overgestapt vanuit de auto, Goudappel spreekt van 2 tot 7 procent.

Prognoses voor 2020 geven aan dat de intensiteiten van 2.000 a 3.000 nu zullen groeien tot 6.000 per gemiddelde werkdag, uitgaande van complete aanleg, nieuwbouwontwikkelingen en van wijzigingen in route- en vervoerwijzekeuze.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.