Amsterdam gaat zebra’s op fietspaden verwijderen

zebraAmsterdam wil zebra’s gaan opruimen. Ze bieden schijnveiligheid en zorgen voor opstoppingen van fietsers, aldus wethouder Pieter Litjens van Verkeer.

Door de toegenomen drukte op de Amsterdamse fietspaden is stoppen vaak geen optie en ontstaan er gevaarlijke situaties voor zowel fietsers als voetgangers. Dat schrijft wethouder Pieter Litjens (Verkeer) aan de gemeenteraad, zo meldt het Parool.

De wethouder stelt dat stoppen voor een zebrapad leidt tot kop-staartbotsingen, mede doordat er in veel gevallen weinig ruimte is om uit te wijken. Litjens schrijft daarom de ontwerprichtlijnen te zullen aanpassen. Hij verwacht dat de uitvoering op de drukste punten dit najaar kan beginnen. Litjes wil wel kanalisatiestrepen aanbrengen om voetgangers ter plaatse te geleiden.

Het gaat hierbij om kruispunten van fietspaden die zijn geregeld door verkeerslichten. In het verleden legde de gemeente bij zulke kruispunten standaard zebrapaden aan, vooral om de kwetsbaarste verkeersdeelnemers, zoals ouderen, kinderen en gehandicapten, te ondersteunen bij het oversteken.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.