Amsterdammer ergert zich aan ongebruikte fietsen

fietswak2Ongeveer 55% van de Amsterdammers ervaart overlast door ongebruikte fietsen op straat. Van hen ergert 85% zich dat ongebruikte fietsen parkeerplek bezet houden. Ruim 60% ergert zich aan de vervuiling van het straatbeeld door deze ongebruikte fietsen.

Dat blijkt uit het Factsheet Fietsparkeren van de gemeente. Daarin wordt ok gesteld dat zeven op de tien Amsterdammers vindt dat de gemeente (heel) streng moet optreden tegen ongebruikte fietsen in het rek.

Dat kan bijvoorbeeld door het instellen van een parkeerduurbeperking. De ervaring leert dat het aandeel beschikbare plekken veel hoger is dan op locaties waar zo’n maatregel niet geldt. Op het Centraal Station en Leidseplein wordt slechts 1 – 3% van de rekken bezet gehouden door ongebruikte, verwaarloosde of wrakkige fietsen (tegen 15% gemiddeld).

Als de parkeerdruk hoog is, kan Amsterdam als daar ruimte voor is, rekken of nietjes bijplaatsen of meer fietsen verwijderen die niet worden gebruikt of verwaarloosd of wrak zijn. De kosten voor handhaving liggen in veel gevallen lager dan die voor het bijplaatsen van een nietje, aldus de gemeente. Bovendien bespaart de gemeente ruimte.

Op dit moment is 15% van fietsparkeerplekken niet beschikbaar. Ongeveer 2% van de op straat geparkeerde fietsen is verwaarloosd en 1% wrak. Ongeveer 12% is rijtechnisch wel in orde, maar wordt minder dan één keer per maand gebruikt.

In 2014 werden door de gemeente een kleine 27.000 verwaarloosde fietsen verwijderd en naar het Fietsdepot gebracht. Daarvan werden er 25 opgehaald door de eigenaar. Daarnaast zijn er ruim 40.000 hinderlijk of te lang geparkeerde fietsen verwijderd. Daarvan werd bijna de helft weer opgehaald door de eigenaar of thuisbezorgd door het Fietsdepot.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.