Fietsers enquêteren zonder stoppen

enqueteDe resultaten van de proef moeten nog worden uitgewerkt, maar de eerste ervaringen klinken positief. Een nieuwe methode om fietsers te enquêteren zonder dat die hoeven af te stappen.

Het idee komt van de provincie Utrecht. Op het fietspad langs Utrechtseweg tussen De Bilt en Utrecht werden ‘stemvakken’ aangebracht waarmee fietser al rijdende enquête-vragen konden beantwoorden, bijvoorbeeld of ze het huidige fietspad beter vinden dan voorheen.

Ze konden dat doen door over het groene ‘ja-vak’ heen te rijden of over het rode ‘nee-vak’. Ook de optie ‘weet niet’ is soms aanwezig. De resultaten werden vastgelegd met een camera, later werden de beelden geanalyseerd.

Hans Kraaij van de provincie vertelt dat de methode op zich veelbelovend is, maar dat er nog wel wat nader onderzoek nodig is om te zien of de resultaten echt valide zijn. ‘Je moet onderscheid zien te maken tussen fietsers die bewust stemmen, en fietsers die zomaar over een stemvak heen rijden. En daar zijn we nog niet helemaal uit.’ Bekeken wordt ook of de telprocedure te vereenvoudigen is. Bijvoorbeeld door het gebruik van tellussen, hoewel dat praktisch moeilijk cq. betaalbaar te realiseren is. Een optie is wellicht om camera’s te gebruiken die fietsers over een bepaalde afstand kunnen de ‘tracken’, waardoor verschillende vragen en antwoorden aan één fietser zijn te koppelen. Zo zou wellicht ook de toevalligheidsfactor eruit gefilterd kunnen worden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.