Fietstelweken in Nederland en Vlaanderen

fietstelweek_vnetZowel in Nederland als in Vlaanderen hebben in september Fietstelweken plaats. In Nederland met een geavanceerde app die automatisch het verplaatsingsgedrag registreert. Vlaanderen combineert een wat eenvoudiger app met telpunten langs de weg.

De Fietstelweek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van IenM, provincies en stadsregio’s door de Fietsersbond samen met onder andere Keypoint, Mobidot en NHTV. De telweek zal plaatshebben van 14 t/m 20 september en het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Door gebruik te maken van een app, die inmiddels in de App Store en Google play te downloaden is, kunnen fietsers meedoen. Het registreren van fietsverplaatsingen gaat daarbij automatisch zonder dat de fietser iets hoeft te doen. De app herkent fietsbewegingen en verzamelt alleen data als de fietser zich verplaatst.

De app houdt door middel van de gekozen route en de snelheid bij met welk vervoermiddel gereisd wordt Anonimiteit is daarbij gewaarborgd, volgens de initiatiefnemers. De deelnemers zelf krijgen feedback over hun fietsprestaties in die week. Aan het einde van de week zal de registratie van fietsverplaatsingen automatisch stoppen.

Provincies, regio’s en gemeenten die meedoen, krijgen de beschikking over de verkregen fietsdata en hebben daardoor meer inzicht in het gebruik van hun fietsnetwerk. Met behulp van Bikeprint wordt de data toegankelijk gemaakt. Overheden kunnen daarmee zelf analyses uitvoeren en bijvoorbeeld monitoringsrapportages maken.

In Vlaanderen heeft de eerste Fietstelweek plaats van 16 tot 22 september. Het gebeurt daar op initiatief van Fietsberaad Vlaanderen met medewerking van onder andere de universiteit Gent die zorgt voor de wetenschappelijke begeleiding.

Ook hier wordt een app gebruikt om de bewegingen van fietsers vast te leggen, met het verschil dat fietser zelf start- en eindpunt moet ingeven. Maar daarnaast worden op grote schaal telpunten geplaatst waarbij met slangen of camera’s fietsers worden geteld. Ook wordt er met de hand geteld.

De FietsTelApp is eveneens beschikbaar in de App Store en Google play. Fietsers kunnen via de app ook deelnemen aan een grote fietswedstrijd waarin ze het, alleen of in groep, tegen mekaar opnemen om zoveel mogelijk fietskilometers te verzamelen.

De gegevens die tijdens de FietsTelweek verzameld worden, komen in Vlaanderen beschikbaar in een opendata-platform.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.