Cirkelbrug om even op uit te blazen

cirkelbrug1Kopenhagen heeft er weer een bijzondere fietsbrug bij. De Cirkelbrug, ofwel de “Cirkelbroen” over het Christianshavn Canal.

Designer Olafur Eliasson nam de zeilboot als vertrekpunt voor zijn ontwerp. De brug heeft vijf cirkelvormige platforms met verschillende afmetingen, ieder met een eigen “mast”. De brug is ‘s nachts verlicht en één sectie is draaibaar, zodat boten kunnen passeren.

De brug is niet alleen ontworpen als verbinding tussen de beide oevers, maar ook als een plek die een rustpunt en ontmoetingsplaats vormt voor voetgangers en fietsers. Er worden zo’n 5000 voetgangers en fietsers verwacht per dag.

De totale brug is ongeveer 40 meter lang en ligt 2,25 meter boven het water. De brug is betaald door de Nordea-fonden, een instelling die draait op donaties van onder andere banken en verzekeraars voor doelen die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

cirkelbrug2
Foto’s: Olafur Eliasson, Cirkelbroen (The circle bridge), 2015. Christianshavns Kanal, Copenhagen. Photo: Anders Sune Berg. A gift from Nordea-fonden to the city of Copenhagen.
Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.