ANWB start kinderfietsenplan

fietsplanEen aanzienlijke groep kinderen in Nederland heeft geen eigen fiets. Hierdoor worden deze kinderen beperkt in hun sociaal functioneren. De ANWB vraagt daarom iedereen die nog een bruikbare fiets voor een kind vanaf tien jaar in de berging heeft, deze aan te melden. ANWB-vrijwilligers halen de fietsen bij de mensen thuis op en maken ze geschikt voor een tweede leven.

Aanmelden kan via anwb.nl/kinderfietsenplan. ANWB-vrijwilligers halen de fietsen bij de mensen thuis op en maken ze geschikt voor een tweede leven.

In Nederland leven naar schatting 60.000 kinderen onder de armoedegrens. De ANWB heeft uitgezocht dat één op de acht kinderen een kind kent zonder fiets. Dit komt twee keer zo vaak voor in het westen van het land, dan in het zuiden.
Circa zes op de tien kinderen zouden het een groot probleem vinden om zelf geen fiets te hebben. Voor meer dan de helft van de 13 tot 15 jarigen (53%) geldt bijvoorbeeld dat ze niet meer naar hun huidige school kunnen gaan. Ook kunnen ze zonder fiets niet naar vriendjes of vriendinnetjes.

Als experiment hebben middelbare scholieren uit Voorschoten en Amsterdam, die gewend zijn om alles op de fiets te doen, een week lang hun fiets laten staan en hun dagelijkse routine gefilmd. Hieruit blijkt volgens de ANWB duidelijk hoe hun wereld beperkt wordt zonder fiets: lopend naar school, moeite hebben om naar het sportveld of vriendjes te gaan en niet kunnen meedoen aan sociale activiteiten en uitjes. Kinderen gaan een fiets ook missen als zij naar de middelbare school gaan. Dan moeten ze vaak grotere afstanden afleggen.
Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met partner Nationaal Fonds Kinderhulp. Daar bepalen professionals welke kinderen in aanmerking komen voor een fiets. Het fonds zet zich in voor kinderen die te maken krijgen met armoede.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.