Fietsgevel bij station Haarlem

fietsgevelHaarlem heeft er weer een nieuwe grote fietsenstalling bij. Nadat een paar jaar geleden onder het voorplein van het station een stallingen met zo’n 5000 plaatsen in gebruik werd genomen, zijn er nu aan de noordzijde 1700 plaatsen bijgebouwd in de ‘Fietsgevel’.

De stalling dankt zijn naam aan de futuristische gevel. Architectenbureau Wurck noemt het “een stedelijke ‘vitrage’, met verschuivende ritmes van aluminium lamellen.” Hoe dan ook, door de lamellen heen blijven de mooie stoomkappen van het station zichtbaar, terwijl de fietsen aan het zicht onttrokken worden.

De Fietsgevel bestaat uit een staalskelet met betonvloeren op de verdiepingen. Door middel van fietshellingen zijn de verdiepingen toegankelijk gemaakt voor de gebruikers. . Grote schuifdeuren markeren de entrees. De fietsgevel is tevens een nieuwe entree tot het station, aan de noordzijde.

De fietsgevel biedt vanaf 1 november plaats aan 1700 fietsen. In totaal heeft Haarlem straks 7800 fietsparkeerplekken om en nabij het station.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.