Test kort parkeren fietsen van start op Lucasbolwerk

puls-fb-(1)Op het Lucasbolwerk in Utrecht zijn twee nieuwe fietsenrekken geplaatst. De gemeente wil hier in de praktijk ervaren hoe de rekken kort parkeren faciliteren, als fietsenrek functioneren en inpasbaar zijn in de omgeving.

De praktijktest maakt deel uit van het project proeftuin fietsparkeren Lucasbolwerk. De gemeente zoekt op dit drukke punt samen met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden rond het Lucasbolwerk oplossingen voor het kort parkeren van fietsen.

Er worden twee typen uitgeprobeerd: de Puls en de Wal.

De Puls is gebaseerd op de bestaande standaard buisafscheiding van een park. In veel parken worden al fietsen tegen dergelijke buizen geplaatst. De buis van de Puls is dunner uitgevoerd en zodanig gebogen dat er fietsen in gezet kunnen worden. Er is geen mogelijkheid om het frame aan de fietsklem vast te zetten met een ketting, het voorwiel kan wel vastgezet worden. Het idee is dat dit kort parkeren bevordert. Voor een betere klemming van het voorwiel in de klem, liggen de twee buizen daar iets onder en boven de as van de fiets .

wal-fb-(1)De Wal bestaat uit een half gebogen staalplaat met ‘taartinkepingen’ waar de fiets in gezet kan worden. De Wal heeft een dubbele functie: deze kan ook dienen als zitbank. Het nodigt aan de ‘niet fietskant’ om op te gaan zitten. Het is daarmee vooral bedoeld aan de rand van pleinen. De fiets kan niet vastgezet worden aan de fietsklem waardoor er geen weesfietsen zullen blijven staan.

Begin 2016, als de verbouwing van de Stadsschouwburg bij het Lucasbolwerk is afgerond, worden de definitieve fietsenrekken geplaatst. Iedereen die zijn fiets de komende tijd in één van deze rekken parkeert, kan tot 15 december zijn mening geven.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.