Gezondheid belangrijkste reden om te fietsen

fietstelweekGezondheid is voor de meeste fietsers de belangrijkste drijfveer om te fietsen. En in Overijssel wordt over het algemeen het snelst gefietst, in Noord-Holland wat langzamer.

Dat zijn enkele resultaten die de Nationale Fietstelweek heeft opgeleverd. De eerste Nationale Fiets Telweek vond plaats in de derde week van september 2015. Zo’n 56.000 fietsers installeerden de app die nodig was om deel te nemen aan de telweek.

Uit de resultaten blijkt dat de gemiddelde fietsafstand die deze groep aflegde bijna 4 kilometer per verplaatsing bedroeg. In Flevoland worden gemiddeld de kortste verplaatsingen (3,2 kilometer) gemaakt, in Drenthe de langste (4,5 kilometer).

De meeste respondenten geven aan tussen de 25 en 100 kilometer per week te fietsen (60%), dus ongeveer tussen 4 en 15 kilometer per dag. 5% fietst minder dan 10 kilometer per week.

Het merendeel reed op een gewone fiets. Het aandeel e-fietsers of speed-pedelec berijders bedroeg 17%.

Wat betreft de redenen om te fietsen noemt  80% de gezondheid. Bijna de helft geeft aan dat fietsen voor hun sneller of makkelijker is dan mogelijke alternatieven.

De bedoeling is dat het fietsonderzoek een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.