Glow-in-the-dark belijning in het Kralingse Bos

glowbelijningDe gemeente Rotterdam test lichtgevende belijning op een fietspad in het Kralingse Bos. Op het fietspad van het Langepad, waar het ’s avonds en ’s nachts erg donker is, is nieuwe belijning aangebracht met een sprookjesachtig effect.

Op 140 meter fietspad, in de bocht voorbij het klimbos en de kinderboerderij, is als proef glow-in-the-dark belijning aangebracht.

Langs het fietspad ligt een kinderdagverblijf. Ouders die hun kind in de herfst en winter ’s morgens en ’s avonds in schemer of donker brengen en halen, vroegen de gemeente om verlichting langs het pad.

De Rotterdamse parken en bossen worden niet verlicht om beschermde dieren, zoals vleermuizen, niet te storen en energie te besparen. De fietspaden langs de buitenkant van het Kralingse Bos zijn wel verlicht.

De wegmarkering neemt overdag licht op en straalt dat licht ’s avonds en ’s nacht weer uit. De belijning is gemaakt van hybride composiet, een materiaal dat veel langer meegaat dan de huidige belijning en tegen pekel bestand is.

Voor de test in Rotterdam wordt een extra lichtgevend materiaal toegepast op de grootste testlocatie van dit moment.

De glow-in-the-dark belijning is gebaseerd op persistente fotoluminescentie. Rotterdam werkt in deze proef samen met marktpartijen Smits Neuchâtel Infrastructuur en Senlima met hun nieuwe product FloWithDGlow.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.