Smakkelaarsveld Utrecht blijkt drukste fietspad in Nederland

fietstelweekLangzamerhand worden steeds meer resultaten bekend die voortkomen uit de fietstelweek. Zo blijkt onder andere dat het fietspad bij het Smakkelaarsveld naast CS Utrecht het drukste stukje fietspad in Nederland is. Dit gevolgd door hetzelfde fietspad, alleen dan op de stukken bij het Vredenburg en de verderop gelegen Voorstraat. De top-5 wordt gecompleteerd door de Jodenbreestraat in Amsterdam, en de Grote Markt in Groningen.

Alle fietsdata van de 55.000 deelnemers aan de Fiets Telweek 2015 is geanalyseerd en wordt nu gedeeld met de opdrachtgevers. Begin 2016 komt de fietsdata beschikbaar via www.fietstelweek.nl en ook als open data beschikbaar via een online platform van het Fietsberaad.
In de provincies Drenthe en Overijssel wordt het hardst gefietst – 15,8 km per uur waarbij ook gemiddeld de meeste fietskilometers per rit worden afgelegd; 4,5 kilometer. In Noord-Holland blijken de fietsers minder hard door te trappen; gemiddeld 15,1 km per uur. In Flevoland en Zeeland zijn de ritten het kortst; 3,5km gemiddeld per fietsrit.

De snelste fietsrit is afgelegd tussen Utrecht en Soest met een gemiddelde van 43,2 kilometer per uur over 18 kilometer. Dit is inclusief het passeren van ten minste 2 verkeerslichten op deze route.

In de top-10 van steden qua deelnemeraantal wordt het hardst gefietst in Enschede – gemiddeld 16,2 kilometer per uur. Onze hoofdstad kende het grootste aantal deelnemers – maar liefst 10% van alle fietsritten startte in Amsterdam. Hier werd dan wel het langzaamst gefietst; gemiddeld 14,9 kilometer per uur. In Leiden werden de kortste ritten afgelegd; gemiddeld 2,9 kilometer. In Rotterdam legden de fietsers de meeste fietsmeters af; gemiddeld 4,0 kilometer.

De fietser in de provincie Utrecht heeft grotere kans op vertraging dan andere provincies. Per fietskilometer komt hij 0,4 verkeerslichten tegen. In Friesland is dit slechts 0,03 verkeerslicht per kilometer.
Het kan niet anders dan een duursporter zijn; de deelnemer aan de Fiets Telweek met de langste rit. Een fietser uit Zuid-Holland fietste op de zondag maar liefst 180,6 kilometer.

De meeste respondenten geven aan tussen de 25 en 100 kilometer per week te fietsen (60%), dus ongeveer tussen 4 en 15 kilometer per dag. 5% fietst minder dan 10 kilometer per week.

Het merendeel reed op een gewone fiets. Het aandeel e-fietsers of speed-pedelec berijders bedroeg 17%. Wat betreft de redenen om te fietsen noemt 80% de gezondheid.

Bijna de helft geeft aan dat fietsen voor hun sneller of makkelijker is dan mogelijke alternatieven. De bedoeling is dat het fietsonderzoek een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.