Lichtkunst in fietstunnel

rijnwaalpad-01Onlangs is het RijnWaalpad geopend, een snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen. In de enige tunnel op de route -onder de A15- heeft architectenbureau Ateliereen een interactief lichtkunstwerk gerealiseerd dat fietsen door een tunnel een beetje leuker moet maken.

De vorm van het kunstwerk is geïnspireerd op het logo van het RijnWaalpad, dat op haar beurt weer is afgeleid van de fietsketting. Het lichtkunstwerk bestaat uit 300 led-schakels Elke module kan individueel ontelbare kleurnuances in verschillende intensiteiten vertonen.

Via sensoren aan beide uiteindes van de tunnel worden fietsers of wandelaars gedetecteerd. Afhankelijk van de drukte in de tunnel worden verschillende lichtsfeerprogramma’s vertoond.

Daarnaast is het licht te bedienen via een app: de Bicycle Buddy. Daar kun je een eigen kleur mee kiezen en ook ‘sparen’ voor meerdere kleuren door vaker door de tunnel te fietsen.

Speciale aandacht is besteed aan het beperken van vandalisme schades. Zo zijn alle metalen elementen voorzien van een anti graffiti coating. Daarnaast zijn de oplichtende LED modules voorzien van een 1,5 cm slagvaste policarbonaat, zodat zelfs geweld met een hamer niet zondermeer tot schade zal hoeven leiden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.