Barcodepasje vervangt papieren bonnetje

FietsenstallingDe gemeente Utrecht heeft digitaal in- en uitchecken van fietsen in stallingen ingevoerd. Door middel van een barcode-pasje kan de fietsers de fiets veilig achterlaten. Vrijwel alle stallingen zijn inmiddels aangesloten.

Het nieuwe systeem maakt het stallen van de fietsen sneller en eenvoudiger. Ook voor de gemeente heeft de digitalisering een voordeel. Zo ontstaat er een nog beter beeld van het gebruik van de stallingen en de gemeente kan zien waar verbeteringen nodig zijn, zoals aanpassing van openingstijden of een efficiëntere inzet van medewerkers.
De fietser ontvangt de eerste keer bij binnenkomst een gratis barcode-pasje. Dit pasje gebruikt men ook de volgende keren dat men de fiets stalt. Ook op de fiets wordt een kleine barcode-sticker geplakt. Beide worden vervolgens gescand om in te checken. Bij het ophalen worden barcode-pasje en barcode-sticker opnieuw gescand. Binnenkort is het mogelijk via veiligstallen.nl/utrecht abonnementen afsluiten en/of verlengen.

De website veiligstallen.nl is ontwikkeld door CROW-Fietsberaad in samenwerking met deelnemende gemeenten. De site biedt fietsers een overzicht van betaalde en onbetaalde, bewaakte en onbewaakte, stallingsmogelijkheden in een groot aantal gemeenten in Nederland. Van een aantal stallingen – waaronder enkele in Utrecht – wordt ook de beschikbaarheid van vrij plaatsen aangegeven. De website wordt aangestuurd door het Fietsparkeer Management Systeem die de aangesloten gemeenten voorziet van de nodige management informatie, zoals gebruik, bezetting en stallingsduur.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.