Politie speurt en passant fietsendieven op

Het project Tegenwind is een nieuwe succesvolle methode om fietsendieven en helers aan te houden. De nieuwe aanpak is een initiatief van de gebiedsagenten in de Arnhemse wijk Klarendal. Inmiddels is de aanpak overgenomen door politiemensen in andere wijken.
Agenten kijken in hun werk op een andere manier naar een fiets en de berijder. Als zij bijvoorbeeld een lange man zien fietsen op een voor hem veel te kleine, maar spiksplinternieuwe damesfiets, dan houden zij hem staande. Vaak is het raak en blijkt het in dat geval om een gestolen fiets te gaan. Op die manier achterhaalden de gebiedsagenten in een paar maanden tijd al zo’n vijftien gestolen fietsen, zonder er speciaal op uit te zijn.
De gebiedsagenten letten ook op uiterlijke kenmerken van de fiets die niet kloppen. Zoals het ontbreken van het originele slot of de framesticker op het spatbord. Via de politiecomputer of via verzekeringsmaatschappijen en rijwielhandelaren lukt het tot nu toe in bijna alle gevallen om de gestolen fiets bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen.
Het Openbaar Ministerie vervolgt binnen het project de fietsenrijder wegens heling. De gebiedsagenten in Klarendal hopen dat door ‘Tegenwind’ de handel voor de fietsendieven minder interessant wordt. Als de pakkans toeneemt, koopt iemand minder snel een gestolen fiets.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.