Eerste 24 uur gratis fiets stallen bij Amsterdamse treinstations

stallenGemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, NS en ProRail gaan intensief samenwerken op het gebied van de exploitatie, handhaving, het beheer en onderhoud van fietsenstallingen bij de tien Amsterdamse treinstations. Daarnaast werken partijen aan een uniform fietsparkeerconcept dat toegepast zal worden op alle stationsstallingen van de gemeente en NS/ProRail.

In 2010 ging 40% van de Amsterdamse treinreizigers met de fiets naar het station. Nu is dat al 45% en de verwachting is dat dit groeit naar 50% in 2020. Ook na aankomst op het station nemen steeds meer reizigers de fiets om hun weg te vervolgen.

In het kader van het landelijke programma ‘Actieplan fietsparkeren’ zijn er de afgelopen jaren veel fietsenstallingen bijgekomen. Maar er is nog steeds een tekort aan stallingsplaatsen.

De overeenkomst tussen gemeente, Stadsregio, NS en Prorail omvat onder meer pilots in de stallingen bij Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid Mahlerplein met registratie (in- en uitchecken met OV-chipkaart) en detectiesystemen. Bij gebleken succes worden deze formules vanaf 2018 ook gebruikt in fietsenstallingen op andere Amsterdamse treinstations. Bij de exploitatie van de bemenste fietsenstallingen zetten de partijen in op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Verder kunnen fietsers in de toekomst in alle Amsterdamse stationsstallingen de eerste 24 uur hun fiets gratis parkeren.

Onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst is verder dat NS, gemeente Amsterdam en Stadsregio Amsterdam voornemens zijn ieder voor een derde bij te dragen aan de exploitatiekosten van de fietsenstallingen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.