Fietsparkeergarage Gustav Mahlerplein geopend

Fietsenstalling-Gustav-Mahlerplein
Foto’s: Petra Appelhof

Met de opening van de nieuwe fietsparkeergarage onder het Gustav Mahlerplein bij Station Amsterdam Zuid heeft Zuidas er een moderne stalling bij met 3000 plaatsen.

De stalling heeft een royale entree en doordat veel licht binnenkomt en de ruimte overzichtelijk is ingericht wordt het sociale veiligheidsgevoel vergroot. Kleurrijke ‘panoramavensters’ met afbeeldingen van componisten op glasvensters en een enorme lichtlijn op het plafond versterken dit gevoel. Dat moet de weerstand die veel fietsers hebben tegen ondergronds parkeren wegnemen. Een dynamisch verwijssysteem naar beschikbare plaatsen is in het ontwerp geïntegreerd.

De stalling vervangt 1.500 bovengrondse plaatsen en verdubbelt de capaciteit aan de Zuidkant van station Amsterdam Zuid. BAM heeft de fietsparkeergarage in 11 maanden gerealiseerd en het plein heringericht.

Het ontwerp van de fietsparkeergarage is gemaakt door projectarchitect Paul van der Ree van studioSK.

Vanwege het snel groeiende aantal fietsers dat station Amsterdam Zuid aandoet, wordt het aantal stallingsplaatsen de komende jaren nog aanzienlijk uitgebreid. Begin 2017 wordt aan de noordzijde van het station gestart met de realisatie van een derde ondergrondse fietsparkeergarage met 3.500 plaatsen. Uiteindelijk groeit het aantal fietsparkeerplaatsen rond station Amsterdam Zuid naar 15.000. Fietsers kunnen hun fiets er 24 uur gratis bewaakt stallen.

GustavMahlerplein

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.