Fietshelm norm voor de speed pedelec beschikbaar

fietshelm
[]www.pd-f.de / Thomas Dietze]
Als in 2017 de speed-pedelec officieel tot bromfiets wordt verklaard, moeten berijders een helm op. Dat kan een bromfietshelm zijn, maar ook een fietshelm mits voldoet aan een aantal specifieke eisen. Daarvoor is nu een norm beschikbaar.

Dat werd tijd ook, want eigenlijk kunnen helmfabrikanten nu pas beginnen aan de ontwikkeling van zo’n speed-pedelec-helm en ze hebben naar verwachting zeker een half jaar nodig om zo’n helm op de markt te brengen.

Een helm die voldoet aan de nieuwe norm (NTA 8776) lijkt op een fietshelm, maar is berekend op hogere valsnelheden en beschermt een groter deel van het hoofd. In vergelijking met een fietshelm biedt de speed-pedelec-helm met name meer bescherming voor de slapen en de achterkant van het hoofd. Daarnaast moet de helm geschikt zijn voor gebruik bij fysieke inspanning en de helm mag het gehoor niet belemmeren.

Toch zijn er geen specifieke eisen gesteld aan de ventilatie, omdat voor het meten daarvan geen gestandaardiseerde methode beschikbaar is, aldus het normalisatieinstituut NEN.

De complete norm is na registratie gratis in te zien bij NEN Connect.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.