Nieuwe Fietstelapp beschikbaar

fietstelweekappVan 19-25 september heeft de tweede Fietstelweek plaats. De vernieuwde app is nu al beschikbaar in de App Store en Google Play.

Het is de bedoeling dat weer zoveel mogelijk fietsers de app gebruiken, waarmee fietsbeleidsmakers de beschikking krijgen over betere fietsdata. De app maakt daartoe gebruik van gps, gsm-cellen en Wifi om de locatie en route van de fietsers te volgen. Ook Wifi netwerk ID’s en de accelerometer van de smartphone worden gebruikt.

Gemeten wordt de begin en eindtijd van een trip, het begin en eindpunt van de route en de gebruikte infrastructuur, het snelheidspatroon en het gebruikte vervoermiddel. De data wordt geanonimiseerd door 200 meter van het begin en eindpunt af te knippen.

De gebruiker krijgt ten opzichte van de vorige versie van de app meer feedback. Hij kan zien hoeveel er in zijn omgeving wordt gefietst door de deelnemers en op welke plaats hij staat.

De data wordt gedeeltelijk als open data beschikbaar gesteld. Voor de deelnemende instanties (een aantal provincies, de drie grote gemeenten en enkele middelgrote gemeenten) is meer gedetailleerde data beschikbaar.

Om meedoen aantrekkelijk te maken, wordt onder de deelnemers een aantal fietsen verloot. Omdat scholieren vorig jaar ondervertegenwoordigd waren, wordt als extra lokkertje speciale prijzen voor schoolklassen uitgeloofd.

Overigens is niet iedereen altijd even blij met de uitkomsten die adviesbureaus voorschotelen, blijkt uit deze tweet.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.