Utrechtse ‘P-route fiets’ vernieuwd en uitgebreid

ProuteRuim een jaar geleden introduceerde Utrecht de ‘P-route fiets’, digitale borden langs de fietsroutes die vrije stallingsplekken voor de fiets tonen. Inmiddels zijn extra stallingen op het systeem aangesloten, de borden worden beter zichtbaar en er komt meer informatie op de borden, zoals over beschikbare boven- en benedenrekken.

Juni 2015 is de P-route fiets geïntroduceerd. Doel was om fietsers nog beter te faciliteren en daarmee het fietsen nog aantrekkelijker te maken, stallingen beter vindbaar te maken en hun capaciteit beter te benutten. Dit laatste lijkt gelukt, aldus de gemeente. Er is een licht stijgende lijn in de bezetting van de fietsenstallingen die zijn aangesloten op de P-route. Uit een evaluatieonderzoek blijkt dat het merendeel van de stallers dat bekend is met het systeem, hier tevreden over is. Ook kwam er een aantal verbeteringen uit naar voren.

Daarom worden alle nieuw te plaatsen borden iets groter en voorzien van backlight. En er komt meer informatie in de Vredenburgstalling door een intern verwijzingssysteem en een nieuw informatiepaneel bij de ingang die laat zien hoeveel vrije beneden- en bovenrekken er zijn. Wanneer de stalling volloopt staat er welke alternatieven in de nabije omgeving zijn.

Ook de Pop Up Parkings en alle nieuwe openbare stallingen worden in het systeem opgenomen. Als eerste de twee stallingen van de Universiteisbibliotheek en de Pop Up Parking Neude. Eind 2016 volgt de stalling Laag Catharijne, in 2017 de fietsenstallingen bij de Knoopkazerne en op het Stationsplein die nu nog in aanbouw zijn.

De gemeente stimuleert met open data dat via de app’s ‘fietsen stallen’ (iOS en Android) steeds betere informatie voor gebruikers ter beschikking komt. De twee huidige app’s worden op korte termijn uitgebreid met de openingstijden en informatie over vrije boven- en benedenplekken.

kiesbestefietsenrek

Op 15 september doet zich een goede gelegenheid voor om de P-route fiets op locatie te bekijken. Dan organiseert de VERKEERSNETAcademy de bijeenkomst ‘Kies het beste fietsenrek’ in Utrecht. De middagbijeenkomst wordt afgesloten met een bezoek aan verschillende fietsvoorzieningen rond Utrecht CS, met toelichting door deskundigen.
Meer info…

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.