Nieuw deelfietsproject op stapel in Amsterdam

urbeeHet Amsterdams Klimaat en Energiefonds investeert samen met Qwic, Dutch Bicycle Rental en Skopei 2,1 miljoen euro in de mobility startup Urbee voor de uitrol van een innovatief deelsysteem van elektrische fietsen, startend in Amsterdam.

Urbee maakt, net als bij het vorige maand begonnen deelfietsproject in Hoofddorp, gebruik van een slim op afstand te bedienen fietsslot. Gebruikers zoeken via een app een fiets op, reserveren deze, en openen de fiets met de ontvangen reserveringscode. Dat betekent dat er – anders dan veel deelsystemen in het buitenland – in principe geen fietsstations op vaste locaties nodig zijn. Fietsen zijn laagdrempelig te plaatsen, eventueel in bestaande fietsenstallingen.

De Urbee fiets, het slimme slot en het platform zijn het resultaat van een samenwerking van de drie oprichtende partijen Qwic, Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen, Dutch Bicycle Rental, een fietsverhuurfirma, en Skopei, ontwikkelaar van hard- en softwareoplossingen voor de mobiliteitsmarkt.

In het najaar van 2016 moeten eerste 300 fietsen geplaatst worden. De feitelijke introductie vindt plaats in het voorjaar van 2017 met de uitrol van nog eens 750 fietsen tot een totaal van 1.150 fietsen in 2017. In de opvolgende jaren wordt dit uitgebreid tot 1.500 fietsen.

Urbee rekent €4 per uur overdag en €1 uur ’s nachts. Voor abonnementhouders liggen de kosten lager, bijvoorbeeld overdag €1 euro per uur.

Urbee richt zich in eerste instantie op bedrijven en bedrijfslocaties. Op de tweede plaatst denkt men aan toeristen en andere gebruikers.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.